UNICUM18

UNICUM15

UNICUM12

UNICUM09


  

 

Razstava / Nagrade / Koledar prireditev / Izbrani avtorji / Razpis Unicum 2018


Kéramos: tukaj in zdaj
Pogledi na sodobno keramiko

Mednarodna skupinska razstava
15. 12. 2017-18. 3. 2018
Obalne galerije Piran, Mestna galerija Piran

Razstava z naslovom Kéramos: tukaj in zdaj, pogledi na sodobno keramiko nam ponuja vpogled v recentno produkcijo umetniške keramike v Sloveniji, na Hrvaškem in v Italiji, državah, ki so bile na piranskem Mednarodnem ex-temporu keramike številčno najbolj zastopane. Tekmovalni značaj nekdanje  prireditve smo nadomestili s kuratorsko razstavo po izboru nekaterih članov mednarodnih žirij, ki so z bogatimi strokovnimi izkušnjami in individualnimi kriteriji izbrali po pet umetnikov. Razstava združuje 45 umetnikov, ki se predstavljajo s svojimi novejšimi ali najbolj reprezentativnimi deli. Srečujemo znana imena, na katera so opozorili likovni kritiki Franco Bertoni in Geraldine Blais iz Italije, Marina Baričević in Višnja Slavica Gabout iz Hrvaške, akademska kiparka Dragica Čadež, umetnostna zgodovinarka doc. dr. Mateja Kos in kustosinja razstave Tatjana Sirk iz Slovenije.
V času multimedijskih pristopov in združevanja različnih likovnih praks je bilo neizogibno ponuditi priložnost tudi mladim. Izbrala sta jih Cristina Treppo, umetnica in docentka na beneški Akademiji lepih umetnosti, ter Dražen Vitolović, umetnik in umetniški sodelavec Akademije uporabnih umetnosti na Reki. Ker bodo študenti ljubljanske ALUO posebej zastopani na spremljevalni razstavi IV. mednarodnega trienala keramike UNICUM 2018, jih tokrat k sodelovanju na omenjeni razstavi nismo povabili.
Namen razstave je poudariti in problematizirati keramiko kot aktualni medij v okviru sodobne likovne ustvarjalnosti. Z upoštevanjem strokovnih pogledov pri izboru nas tako razstava v celoti, kot tudi posamezna dela v različnih tehnikah, z raznoliko vsebinsko in motivno tematiko, napeljujejo h kritičnemu razmišljanju,, primerjanju in odkrivanju novih   umetniških sporočil v izbranem mediju – keramiki.

 
 
  UNICUM, Prešernova cesta 20, 1000 Ljubljana, Slovenija, e-mail: info@unicum.si / tel.: ++386 (1) 2414400